A Lipták Gábor Városi Könyvtár a helyismereti, helytörténeti program ötletével kapcsolódik a programévhez. A Privát Balaton elnevezésű projekt keretében a balatoni régió életének mindennapjait, privát történetét, emlékeit dolgozzuk fel az itt élők és az idelátogatók aktív közreműködésével. A program egy kutató- és gyűjtőmunkával indul útjára, ahol olyan történeteket és embereket kerestünk, akik szívesen megosztják velünk életük fontosabb, a régióhoz köthető eseményeit akár fotók, akár személyes elbeszélésük alapján. Tematikus formában jelennek meg a történetek – felidézzük például a balatoni hajózás, vitorlázás, közlekedés történetét, végig kísérjük a strandfürdők életének átalakulását, írók, költők (alkotó) útjait a balatoni partokon.
Az összegyűjtött anyagot ez év folyamán bemutatjuk a közönségnek különböző installációk keretében kilenc Balaton parti településen, illetve a szélesebb közönség számára is elérhető közösségi oldalon, webes felületeken.
Hozza el nekünk azokat a fotókat, képeslapokat, dokumentumokat, amelyek a balatoni kirándulások, üdülések, hétköznapi események alkalmával készültek és része a családi emlékezetnek.
Következő helyszínek:

Balatonakali:
Községi Könyvtár
Balatonakali, Kossuth Lajos utca 45.
2023. március 28. (kedd) 15.00 – 17.00

Balatonfüred:
Lipták Gábor Városi Könyvtár
Balatonfüred, Kossuth Lajos utca 35.
2023. március 29. (szerda) 15.00 – 17.00

Balatonboglár:
Csavargőzös Múzeumhajó
Balatonboglár, Móló sétány 1.
2023. március 30. (csütörtök) 15.00 -17.00